Kwaliteit, service en vakmanschap Kwaliteit, service en vakmanschap
  038 4651240
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag
09:00 - 12:30
13:30 - 18:00
zaterdag
09:00 - 16:00

 

Waarom Fietsen van Freek?

  • Kwaliteit staat voorop
  • Goed advies
  • Ouderwetse service 
  • Moderne werkplaats

 

fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner

5 opmerkelijke fietsroutes langs historische spoorlijnen


De betoverende charme van Europa ontdekken op twee wielen terwijl je over voormalige spoorlijnen fietst die een nieuw leven hebben gekregen als schilderachtige fietspaden? Dat kan! Hoewel veel spoorlijnen in Europa zijn verdwenen, heeft de transformatie ervan voor prachtige fietsroutes gezorgd. Wij verzamelden 5 opmerkelijke fietsroutes die ooit dienstdeden als spoorlijn.

 

Route 1: Vennbahn (Duitsland) - Een Historische Passeerweg

In Duitsland biedt de Vennbahn een nostalgische reiservaring. Ooit diende deze spoorlijn als levensader tussen de kolenregio rond Aken en de smelterijen in Lotharingen en Luxemburg. Nu, als een grensoverschrijdende fietsroute van 125 kilometer, voert het pad je van Aken geleidelijk naar de Hoge Venen en daalt af via de Ourvallei naar Troisvierges in Luxemburg. Je zult stille getuigenissen vinden van verlaten wagons, seininrichtingen en vergeten stationnetjes, soms zelfs met tentoonstellingen. Keizer Willem I legde deze spoorlijn aan in 1882, en hoewel het zijn belang verloor in de loop der jaren, heeft het zich getransformeerd tot een unieke fietservaring.

Route 2: Roger Lapébie (Frankrijk) - Fietsen door Wijnland

In het Franse wijngebied Entre-Deux-Mers ligt de Roger Lapébie-fietsroute, vernoemd naar de lokale held die de Tour de France won in 1937. Stop zeker even bij Station Vélo de Créon. Niet alleen om de bewijsstukken van Lapébie’s overwinningen te bekijken, maar ook om de ‘coconruimte’ te bezoeken voor een kopje koffie in alle rust. Het 47 kilometer lange pad volgt een oude spoorlijn waarover vroeger wijn uit de streek vervoerd. Deze route neemt je mee door pittoreske bossen, fruitboomgaarden en wijngaarden. Beginnend op ongeveer tien kilometer van Bordeaux, biedt deze route niet alleen prachtige natuurlijke schoonheid, maar ook een onderdompeling in de rijke geschiedenis van de regio.

Route 3. Via Verde de Ojos Negros (Spanje) - Spaanse Landschappelijke Pracht

De Via Verde de Ojos Negros is de langste 'via verde' van Spanje. Deze router slingert over 160 kilometer van het hoogland van Teruel naar de kuststad Valencia. Dit fietspad loopt parallel aan het nieuwe treinspoor en biedt een meeslepende reis door een landschap van rood zandsteenrotsen en weelderige valleien. Met sinaasappel-, mandarijn-, amandel-, druiven- en kaki-bomen langs de route, zul je worden betoverd door de kleuren en geuren van Spanje.

Route 4. Lijn 38 en 39 (België) - Het Belgische Groene Paradijs

De Lijnen 38 en 39, een deel van het RAVeL-netwerk, brengen je van het Drielandenpunt in Vaals naar Luik in België. Over een route van 50 kilometer ontdek je het pittoreske Land van Herve en ervaar je de smaken van de streek, variërend van Hervekaas tot Luikse gehaktballen. Met recente verbeteringen in de infrastructuur en een prachtig groen landschap, wordt dit pad vaak gebruikt voor woon-werkverkeer en recreatieve ritten.

Route 5. The Great Western Greenway (Ierland) - Ierse Pracht langs de Kust

De Great Western Greenway in Ierland biedt een adembenemend pad van 44 kilometer van Westport naar Achill Island over een voormalige spoorlijn, aangelegd in 1890. Volg het spoor van een voormalige treinroute die ooit het bergachtige graafschap Mayo doorkruiste. Met majestueuze bergen en serene meren omringd door schapen, is dit pad een oase voor natuurliefhebbers en geschiedenisenthousiasten.

Liever een fietsroute verkennen dichter bij huis?
Ontdek deze Nederlandse fietsroutes langs het water.

8 tips voor winteronderhoud van je fiets
8 tips voor winteronderhoud van je fiets
De winter kan zorgen voor extra slijtage en schade aan je fiets. Dankzij goed winteronderhoud houd je je fiets in topconditie. Hoe? Lees verder…
Lees verder
De regels voor fietsverlichting en reflectie
De regels voor fietsverlichting en reflectie
Blog | Hoe zit het met de wettelijke regels voor fietsverlichting? Is knipperlicht of een los lampje toegestaan? Wat zijn de regels voor reflectoren? Lees verder…
Lees verder
Ontdek Topbestemmingen voor fietsvakanties in Najaar en Winter 2
Ontdek Topbestemmingen voor fietsvakanties in Najaar en Winter 2
In ons vorige artikel hebben we je kennis laten maken met drie fantastische zonnige fietsbestemmingen voor het najaar en de winter. Nu gaan we verder met drie andere adembenemende locaties om het koude seizoen te ontvluchten tijdens je fietstochten.
Lees verder
Fietsen in de herfst? 4 redenen waarom de herfst hét seizoen is om te fietsen
Fietsen in de herfst? 4 redenen waarom de herfst hét seizoen is om te fietsen
De herfst - een tijd waarin de dagen korter worden, de temperaturen dalen en de bomen hun bladeren laten vallen. Voor sommigen kan dit seizoen ontmoedigend klinken, maar voor fietsliefhebbers misschien wel het fijnste seizoen. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Lees verder
Fietsen in het donker. Alles over fietsverlichting
Fietsen in het donker. Alles over fietsverlichting
Het is herfst. De dagen worden korter, de schemer valt eerder in dus… de kans dat je vaker in het donker fietst wordt steeds groter. Afgelopen maanden heb je er misschien niet naar omgekeken, maar: is jouw fiets wel goed verlicht? Jaarlijks raakt één op de vijf fietsers betrokken bij een ongeluk in het donker, vaak door het ontbreken van een goed werkend fietslicht. In dit artikel ontdek je waarom het zo belangrijk is om je fietsverlichting AAN te zetten in het donker, hoe het ook alweer zit met de regels voor fietsverlichting en wat je nog meer kunt doen om op te vallen in het donker.
Lees verder
Ontdek Topbestemmingen voor fietsvakanties in Najaar en Winter
Ontdek Topbestemmingen voor fietsvakanties in Najaar en Winter
Terwijl Nederland langzaam in wintermodus gaat en de regen tegen de ramen klettert, kun jij je fietsavontuur voortzetten onder de stralende zon. Ontdek deze drie zonnige fietsbestemmingen waar je kunt genieten van adembenemende tochten in het najaar en de winter.
Lees verder
De 3 mooiste fietsroutes langs de kust
De 3 mooiste fietsroutes langs de kust
Het is een prachtige zomerse dag, wat ga je dan doen? Juist! Je zet de fietsen op de auto en rijdt naar de kust voor een heerlijke fietsroute langs de kust. Stop onderweg bij een gezellig terrasje om een verfrissend drankje te drinken en mensen te kijken. Klinkt goed toch? Speciaal voor liefhebbers van fietsroutes langs de kust verzamelden wij de 3 mooiste!
Lees verder
Je elektrische fiets zomerproof in 3 stappen
Je elektrische fiets zomerproof in 3 stappen
Heb jij je elektrische fiets al zomerproof gemaakt? In de zomer fietsen we nu eenmaal meer dan de rest van het jaar. Wil je de hele zomer veilig en comfortabel fietsen? Lees dan snel dit artikel en maar je elektrische fiets in 3 stappen zomerproof.
Lees verder
Fietsen op vakantie? Bereid je je optimaal voor.
Fietsen op vakantie? Bereid je je optimaal voor.
Het is vakantie! Althans, voor veel mensen dan. Ga jij deze zomer nog op vakantie? En neem je de fiets mee net als een kwart van de Nederlanders? Bereid je goed voor met deze 5 waardevolle tips.
Lees verder