Kwaliteit, service en vakmanschap Kwaliteit, service en vakmanschap
  038 4651240
maandag gesloten
dinsdag t/m vrijdag
09:00 - 12:30
13:30 - 18:00
zaterdag
09:00 - 16:00

 

Waarom Fietsen van Freek?

  • Kwaliteit staat voorop
  • Goed advies
  • Ouderwetse service 
  • Moderne werkplaats

 

fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner
fietsbanner

7 tips voor het optimaal onderhouden van je fiets


Een nieuwe fiets kopen doe je niet elke dag. Daarom is het belangrijk om je fiets in tiptop conditie te houden. Of het nu gaat om een stadfiets, mountainbike, racefiets of e-bike, dankzij deze 7 tips voor optimaal onderhoud kun je de levensduur van je fiets verlengen en blijven genieten van comfortabele en plezierige fietstochten.

Tip 1: Reinig je fiets regelmatig

Een schone fiets ziet er niet alleen beter uit, maar presteert ook beter. Maak er een gewoonte van om je fiets regelmatig schoon te maken met een zachte borstel en milde zeepoplossing. Vergeet niet om ook de ketting, tandwielen en remmen grondig schoon te maken. Dit helpt bij het verwijderen van vuil en stof dat de prestaties van je fiets kan beïnvloeden.

Tip 2: Controleer en smeer de ketting

Een goed gesmeerde ketting is essentieel voor een soepele fietstocht. Controleer regelmatig de staat van de ketting en smeer deze met fietskettingolie. Breng de olie aan op de schakels en veeg overtollig vet af met een schone doek. Een goed gesmeerde ketting vermindert wrijving, verlengt de levensduur van de ketting en zorgt voor een efficiëntere overdracht van energie.

Tip 3: Onderhoud de banden

Controleer regelmatig de bandenspanning en zorg ervoor dat je banden voldoende opgepompt zijn. Een optimale bandenspanning zorgt voor betere grip op de weg en voorkomt onnodige slijtage. Controleer ook op eventuele beschadigingen aan de banden en vervang ze indien nodig. Een goede bandenconditie draagt bij aan een veilige en comfortabele fietservaring.

Tip 5: Bescherm je fiets tegen weersinvloeden

Extreme weersomstandigheden kunnen schadelijk zijn voor je fiets. Neem de nodige maatregelen om je fiets te beschermen. Gebruik spatborden om opspattend water en vuil te verminderen. Overweeg ook het gebruik van een fietsbeschermhoes om je fiets te beschermen tegen regen, stof en zonnestralen wanneer deze niet in gebruik is.

Tip 6: Veilig opbergen van je fiets

Gebruik je je fiets voor langere tijd niet, zorg er dan voor dat je deze op de juiste manier opbergt. Bewaar je fiets op een droge plaats, bij voorkeur in een overdekte of binnenstalling, om roestvorming te voorkomen. Hang je fiets op of gebruik een fietsstandaard om de banden te ontlasten. Dit helpt bij het behoud van de juiste vorm en voorkomt schade aan de banden.

Tip 7: Regelmatige servicebeurten

Breng je fiets regelmatig naar een professionele fietsenwinkel voor een servicebeurt. Een ervaren fietstechnicus kan je fiets grondig controleren, kleine problemen oplossen en ervoor zorgen dat alle onderdelen goed functioneren. Door periodieke servicebeurten te laten uitvoeren, kun je potentiële problemen vroegtijdig detecteren en de levensduur van je fiets verlengen.

Rijd je een elektrische fiets? Lees dan ook deze handige tips voor het verlengen van de levensduur van je accu.

8 tips voor winteronderhoud van je fiets
8 tips voor winteronderhoud van je fiets
De winter kan zorgen voor extra slijtage en schade aan je fiets. Dankzij goed winteronderhoud houd je je fiets in topconditie. Hoe? Lees verder…
Lees verder
De regels voor fietsverlichting en reflectie
De regels voor fietsverlichting en reflectie
Blog | Hoe zit het met de wettelijke regels voor fietsverlichting? Is knipperlicht of een los lampje toegestaan? Wat zijn de regels voor reflectoren? Lees verder…
Lees verder
Ontdek Topbestemmingen voor fietsvakanties in Najaar en Winter 2
Ontdek Topbestemmingen voor fietsvakanties in Najaar en Winter 2
In ons vorige artikel hebben we je kennis laten maken met drie fantastische zonnige fietsbestemmingen voor het najaar en de winter. Nu gaan we verder met drie andere adembenemende locaties om het koude seizoen te ontvluchten tijdens je fietstochten.
Lees verder
Fietsen in de herfst? 4 redenen waarom de herfst hét seizoen is om te fietsen
Fietsen in de herfst? 4 redenen waarom de herfst hét seizoen is om te fietsen
De herfst - een tijd waarin de dagen korter worden, de temperaturen dalen en de bomen hun bladeren laten vallen. Voor sommigen kan dit seizoen ontmoedigend klinken, maar voor fietsliefhebbers misschien wel het fijnste seizoen. Waarom? Dat lees je in deze blog.
Lees verder
Fietsen in het donker. Alles over fietsverlichting
Fietsen in het donker. Alles over fietsverlichting
Het is herfst. De dagen worden korter, de schemer valt eerder in dus… de kans dat je vaker in het donker fietst wordt steeds groter. Afgelopen maanden heb je er misschien niet naar omgekeken, maar: is jouw fiets wel goed verlicht? Jaarlijks raakt één op de vijf fietsers betrokken bij een ongeluk in het donker, vaak door het ontbreken van een goed werkend fietslicht. In dit artikel ontdek je waarom het zo belangrijk is om je fietsverlichting AAN te zetten in het donker, hoe het ook alweer zit met de regels voor fietsverlichting en wat je nog meer kunt doen om op te vallen in het donker.
Lees verder
5 opmerkelijke fietsroutes langs historische spoorlijnen
5 opmerkelijke fietsroutes langs historische spoorlijnen
De betoverende charme van Europa ontdekken op twee wielen terwijl je over voormalige spoorlijnen fietst die een nieuw leven hebben gekregen als schilderachtige fietspaden? Dat kan! Hoewel veel spoorlijnen in Europa zijn verdwenen, heeft de transformatie ervan voor prachtige fietsroutes gezorgd. Wij verzamelden 5 opmerkelijke fietsroutes die ooit dienstdeden als spoorlijn.
Lees verder
Ontdek Topbestemmingen voor fietsvakanties in Najaar en Winter
Ontdek Topbestemmingen voor fietsvakanties in Najaar en Winter
Terwijl Nederland langzaam in wintermodus gaat en de regen tegen de ramen klettert, kun jij je fietsavontuur voortzetten onder de stralende zon. Ontdek deze drie zonnige fietsbestemmingen waar je kunt genieten van adembenemende tochten in het najaar en de winter.
Lees verder
De 3 mooiste fietsroutes langs de kust
De 3 mooiste fietsroutes langs de kust
Het is een prachtige zomerse dag, wat ga je dan doen? Juist! Je zet de fietsen op de auto en rijdt naar de kust voor een heerlijke fietsroute langs de kust. Stop onderweg bij een gezellig terrasje om een verfrissend drankje te drinken en mensen te kijken. Klinkt goed toch? Speciaal voor liefhebbers van fietsroutes langs de kust verzamelden wij de 3 mooiste!
Lees verder
Je elektrische fiets zomerproof in 3 stappen
Je elektrische fiets zomerproof in 3 stappen
Heb jij je elektrische fiets al zomerproof gemaakt? In de zomer fietsen we nu eenmaal meer dan de rest van het jaar. Wil je de hele zomer veilig en comfortabel fietsen? Lees dan snel dit artikel en maar je elektrische fiets in 3 stappen zomerproof.
Lees verder